curs de contrapàs

EL CONTRAPÀS

amb “la Cobla Mínima”: Carles Mas, mestre de dansa i Francesc Tomàs “en Panxito”, sonador

Argelaguer (la Garrotxa) del 27 al 30 d’agost de 2013

FORMULARI D’INSCRIPCIÓ

L’AulaTradi, La Violinada i la Comissió de Festes d’Argelaguer presenten aquest curs intensiu d’estiu de dansa catalana dinamitzat per La Cobla Mínima.

El curs està enfocat en un gènere específic: el contrapàs. És precisament la Garrotxa, com també totes les comarques veïnes, l’hàbitat històric d’aquesta pràctica, tants anys descuidada, i que torna a generar la curiositat de persones i col·lectius. Atenent aquest interès creixent convoquem aquesta cita de finals d’estiu que creiem que complementa i clou el ventall de campus i escoles d’estiu de cultura popular que han proliferat arreu del territori.

Les persones interessades podran, amb aquest curs, acreditar l’assignatura de dansa de l’Aula de Música Tradicional i Popular, que és el programa formatiu impulsat per Direcció General de Cultura Popular.

Continguts:

La programació està formada per un curs principal, un taller complementari, un sopar de germanor amb el poble d’Argelaguer i un ball de plaça que conclou la programació d’estiu. Les altres vetllades, àpats, passejades i activitats seran espontànies i lliures.

Curs (durada 20 hores):

En Carles Mas com a mestre ballador i en Panxito com a mestre sonador, coneguts des dels anys ’80 com a “La Cobla Mínima” ens proposen treballar a fons contrapassos i sardanes. El primer objectiu és el de conéixer i practicar les formes populars de contrapàs a Catalunya:

Introducció a l’anàlisi de les fonts documentals i al reconeixement de les variants de cada gènere de contrapàs. Vocabulari bàsic del ball i estratègies de memorització. Treball rítmic en relació a la prosòdia, els perfils melòdics i de la dansa vertical o horitzontal. Exemples de la tradició documentada, oral o escrita i iniciació a la composició de contrapassos. Balls plans i cerdans: treball sobre les formes populars o prou documentades i pràctica d’exemples de la tradició oral. Restitució de les dinàmiques d’ornamentació personal o col·lectiva, característiques del ball cerdà d’abans de la fixació i de la uniformització folklòrica. Variacions, improvisacions, mudances, glosses…tant a la dansa com a la música. El ball cerdà com a forma de dansa col·lectiva oberta a l’ornamentació, la mudança i l’improvisació.

Tallers complementaris: una hora i mitja cada dia. Si no s’és sonador de flabiol i violí la opció a triar és la de cantar.

a) flabiol i bombo, amb Carles Mas

Tècnica instrumental aplicada als repertoris dels tallers de dansa. Interpretació, glossa, variació dins de les formes musicals dels contrapassos, els balls plans i els balls cerdans. Exemples de la tradició instrumental oral o personal.

b) violí de ball amb Francesc Tomàs “Panxito”

Iniciació a aquest ofici apassionant. Diverses maneres d’entendre l’eina. Com transmetre energia als balladors, de quina manera ens hem de comunicar amb ells i interactuar. Coneixement dels recursos. Tots els nivells de coneixement i domini de la corda fregada són benvinguts.

c) cantar de memòria el divino del contrapàs llarg de Ripoll, amb Alba Tomàs

Per ballar el contrapàs hem de conèixer la tonada. Farem l’aprenentatge de la seqüència d’un contrapàs llarg emblemàtic, des de la pràctica cantada. La versió 2013 del Contrapàs Llarg de Ripoll amb un text de divino aplicat, fonamentat amb versions documentals conegudes i establert a partir del treball conjunt amb la gent de Randellaires durant els darrers dos anys.

Horaris:

Les sessions del curs de dimarts a  divendres 10h a 11:30, de 12h a 13:30 i de 18h a 20h.

Els tallers complementaris seran de 16h a 17:30 també de dimarts a divendres.

El sopar popular serà divendres a les 21h i el ball a la plaça a les 23h

Preu

120 € (inclou drets de matrícula general anual a l’AulaTradi de Salt i acreditació de l’assignatura de dansa de l’AMTP pel curs 2013/14)

(hi ha bonificació del 20% per jubilats, discapacitats, carnet jove, família nombrosa, veïns d’Argelaguer, Randellaires i socis de la Qrambla i Ofolk)

Quota especial pels alumnes matriculats actualment a l’AMTP en qualsevol de les seves seus: 40 €

Com arribar-hi

Amb transport privat: sortida 69 de l’autovia A26 (a 15 km d’Olot, 20 km de Banyoles i 30 km de Figueres)

Amb transport públic: Diverses línees dels autobusos de la Teisa paren a Argelaguer http://www.teisa-bus.com/

Bus transversal de La Garrotxa http://www.teisa-bus.com/pdf/pdf_linies32.pdf
Girona-Olot per Banyoles http://www.teisa-bus.com/pdf/pdf_linies9.pdf
Olot-Barcelona per Banyoles http://www.teisa-bus.com/pdf/pdf_linies17.pdf

Allotjament:

Es podrà pernoctar, portant sac i màrfega, als vestidors del pavelló. Es permetrà posar tendes de campanya als entorns de la zona esportiva. Hi haurà presa de corrent per caravanes i rulots. Es podran fer servir les dutxes del pavelló. Qui tingui coneixences a Argelaguer pot demanar directament acollida a les seves amistats. També hi ha diverses ofertes professionals d’allotjament a l’entorn, totes molt atractives.

Mas Espuella afores s.n; 17853 Argelaguer. Casa pairal del S XVII perfectament restaurada, unes 15 places, molt confort i bona vista, damunt d’Argelaguer, 10 minuts a peu. Contacte: Joan Vila 972687457. Preu orientatiu: un mínim de 34 € Reserves: http://www.gironarural.org/contacte_reserves.php?idm=1&ch=118 

La Casica Mas La Casica, afores s.n; 17853 Argelaguer. Casa de pagès a 1,5 km, s’hi pot anar a peu per la carretera de serveis, tenen terres i bestiar, produeixen llet. Ofereixen 14 places en 8 habitacions. Contacte: Josefina Badosa lacasica@girsoft.com 608 260 799, 972 687 013http://www.girsoft.com/lacasica. Preu orientatiu: 128,40 € IVA inclòs habitació doble (2 persones)

 El Balcó del Llierca Sta Magdalena, 2; 17854 Sant Jaume de Llierca (a 3 km, 5 minuts de cotxe). Contacte: Xaro Rodríguez sanssastre@gmail.com, 629 240 667, 972 287 890. Casa del luthier Cesc Sans, tipus alberg, 20 places, habitacions colectives, llençols, disposa d’una sala amb llar de foc i dret de cuina. Possibilitat habitacions familiars. Preu orientatiu: 15 € persona

 Mas Gircós. Alba Serveis 17850 St. Ferriol – Tf. 902 20 07 25 Fax 972 59 09 16 email.alba@garrotxa.com

 El Turròs 972.687.350 Argelaguer 12 places Can Jou 972.190.263 La Miana (Sant Ferriol) 15 places

 Rectoria de la Miana 972.190.190 La Miana (Sant Ferriol) 15 places

 Can Felicià 972 590 523 Veïnat de Segueró, 17850 Beudainfo@canfelicia.com18 places

Àpats

Cada persona es farà càrrec de tots els seus àpats, fins i tot el sopar popular de divendres, que caldrà portar-se el menjar. L’Ajuntament posarà taules i cadires. Si fa bo serà abans de la ballada a la Plaça, que és l’acte de cloenda de la programació estiu a la fresca d’Argelaguer

Inscripcions:

https://docs.google.com/forms/d/1M4_vnU0CmHfnF3b0lXcLDqjK52wLVC9qRpDmSWwf_lg/viewform

més informació:

606 435 621www.aulatradi.cat aulatradi@gmail.com

gallinetes

curs de contrapàs horitzontal a Argelaguer2curs de contrapàs horitzontal a Argelaguer3 curs de contrapàs horitzontal a Argelaguer4 curs de contrapàs horitzontal a Argelaguer5 curs de contrapàs horitzontal a Argelaguer6 curs de contrapàs horitzontal a Argelaguer7 curs de contrapàs horitzontal a Argelaguer8

Producció AulaTradi – Anna Roig al teatre de Salt

8 de juny 10 del vespre, la Producció d’AulaTradi amb l’Anna Roig s’ha consumat. Els intèrprets s’han buidat, ho han donat tot, i el públic ha xalat de valent. Ho han rematat amb un ball al vestíbul del teatre.

L’enhorabona i l’agraiment a tots els participants, i molt especialment als amics de Perpinyà i a la Fidula Harmònica, per ser-hi! producció