Què és l’AulaTradi?

L’AulaTradi és l’AMTP (Aula de Música Tradicional i Popular) a Salt i les comarques de Girona

Qui som?

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’AMTP és un programa formatiu que cobreix la formació continuada de l’instrument, del llenguatge singular de la música tradicional i de context dels sonadors d’instruments tradicionals. El seu objectiu primordial és incidir en la millora del paisatge sonor de les festes i esdeveniments tradicionals i populars de Catalunya, garantint la correcta transmissió de coneixements referits a la música tradicional i al seu entorn cultural..

El projecte va néixer  l’any 1992 amb l’impuls del  Departament de Cultura de la Generalitat. A Salt és el Col·lectiu Les Arts Unides (CLAU, SCCL), una cooperativa artística de treball associat dedicada a la divulgació de la música d’arrel, l’empresa que assumeix el repte de gestionar aquest projecte.

L’ambient sonor de la festa

Entre els múltiples aspectes que conformen la festa popular i tradicional hi destaca de manera singular la sonoritat. La sonoritat de la festa és un dels trets més rellevants del patrimoni immaterial de la festa.

Aquesta sonoritat es conforma d’un seguit d’elements: la tímbrica, el repertori melòdic i rítmic, les característiques interpretatives de cada gènere —balls, danses, tocs, cants col·lectius…—, els acoblaments instrumentals i tot el conjunt de sons paramusicals —campanes, picarols, bastons, crits…—.

La formació en l’ofici de músic tradicional és de vital importància per a la conservació, la vitalitat i la regeneració del patrimoni sonor, que és un patrimoni immaterial i viu.

 

Equip pedagògic

Guillem Ballaz (flabiol, viola de roda, violí, llenguatges) dimarts a la tarda

Carles Mas (dansa, folklore i organologia, mètode Feldenkrais)

Pere Romaní (acordió diatònic, conjunts instrumentals)

Ariadna Ruiz (gralla, percussió)

Albert Pérez (Planters)

Ignasi Marco (tècnica vocal, cant, cançó de taverna)

Albert Garcia (percussió tradicional) dilluns a la tarda

Ramon Manent (cant tradicional, cançó i polifonia, cor) dilluns tarda i vespre

Sergi Rodríguez (tècnica Alexander)

Joan Tomàs (contrabaix, baix elèctric)

Albert Medina (gralla i tarota) 

Francesc Tomàs ‘Panxito’ (cordòfons) dilluns

Perepau Ximenis (acordió diatònic)

 

GUILLEM BALLAZ

WhatsApp Image 2021-06-10 at 14.57.11

Music multi-instrumentista, arranjador i compositor, entra al món de la música a través del violí clàssic i popular. A banda del violí també toca flabiol i tamborí, viola de roda, tarota gralla, guitarra, mandola i percussió de mà. Ha dedicat part dels seus esforços a recuperar la cançó de pandero i investigar les tècniques interpretatives del pandero quadrat a Catalunya. Ha format part de projectes com Sol i serena, Projecte pandero, El somni del drac, La Marta Rius, Brunzit o La puça. La música professional la compagina amb la docència a l’Aulatradi, l’Escola Municipal de Música de Besalú, així com a través de tallers i masterclass.

GuillemBallaz.cat

elsomnideldrac.cat

LaMartaRius.cat

 

CARLES MAS

WhatsApp Image 2021-06-10 at 14.55.41

Professor especialitzat d’ensenyança artística. Investigador en pedagogia fonamental. Professor territorial d’ensenyament artístic de grau superior, doblement diplomat, titular a França. Músic, ballarí i coreòleg especialitzat en dansa antiga i tradicional. Recerca aplicada en etnomusicologia i història de la dansa. Creació, direcció, gestió i acompanyament de projectes formatius als conservatoris de música (Catalunya i França). Professor d’educació artística que empra sis llengües vehiculars a totes les disciplines fonamentals, pràctiques i teòriques. Titular del Certificat d’Aptitude à l’enseignement des musiques traditionnelles (Master) : C.A. Professeur-Chef de département (Ministère de la Culture, France, 1992) Membre dels tribunals dels Diplômes d’État i dels Certificats d’Aptitude com a especialista reconegut en les músiques i danses tradicionals i llur pedagogia. Master/grau superior professional en música tradicional; ESMUC, Barcelona, 2011. Professor diplomat (2017) del mètode Feldenkrais (d’educació somàtica) a l’IFELD IV de Lió (2015-2019).

 

PERE ROMANÍ

WhatsApp Image 2021-06-10 at 14.58.52

Pere Romaní és acordionista diatònic, compositor i professor. Graduat a l’ESMuC. Com a docent, té una llarga experiència en classes d’instrument i conjunts: actualment treballa a l’AulaTradi de Salt i a l’Escola de Música Municipal de Can Ponsic, de Barcelona (amb nens i adolescents). Anteriorment ha estat professor de l’AMTP de Barcelona i La Moderna de Girona, entre d’altres. A banda, imparteix sovint cursos al país i a l’estranger. Com a instrumentista, actua regularment en concerts i balls amb diversos grups, entre els quals destaca 21 BOuTONS, duo d’acordions format al costat de la belga Marinette Bonnert el 2006. A més, té el seu projecte propi, ROMANÍ. https://www.instagram.com/pereromani/

 

ARIADNA RUIZ

WhatsApp Image 2021-06-08 at 09.19.35

Multinstrumentista especialitzada en percussió històrica. Als 7 anys inicia els estudis de percussió amb el mestre Xavi Tella. Continua la seva formació de percussió a l’Aula de Música Tradicional i Popular de la Generalitat de Catalunya (AMTP) de Salt amb el mestre Albert Garcia on aconsegueix la titulació d’Instrumentista tradicional. Cursa tarota amb el mestre Ivó Jordà. Estudia cant amb el mestre Daniel Morales. S’ha format en cursos i masterclass de polifonia, percussió i aeròfons amb Ramón Manent, Aleix Tobias, Pere Olivé, Karafa Diatta i Xavi Lozano. És percussionista a grups com TEmpUS, Grallers Els Rajolers, cantant i percussionista a Enric EZ Banda i fundadora, percussionista i cantant de Tecum Terra. Imparteix classes a entitats i escoles del Baix Montseny i rodalies.

https://instagram.com/tecumterra

 

ALBERT PÉREZ

WhatsApp Image 2021-06-10 at 15.37.19

Estudiant de música de l’Escola Municipal de Besalú des dels 5 anys. Estudiant de 3r de Grau de Mestre d’Educació Infantil i Primària (Doble Titulació) a la Universitat de Girona, especialitzat en la menció de música.  Coneixements sobre didàctica de l’educació musical, pràctica instrumental i composició; coneixement de violí, piano i solfeig. Mestre de Planters a l’Aulatradi des del 2020.

 

IGNASI MARCO 

WhatsApp Image 2021-06-10 at 15.00.41

Cantant, actor, acordionista, graller, mestre de cant, director coral. Ha estudiat direcció coral amb Manuel Cabero i cant amb Joaquim Proubasta. Canta en corals des de ben petit, amb el seu pare, Juli Marco. Des d’aleshores ha col·laborat amb innombrables cors com a cantaire i cantant solista, com ara el Cor Madrigal, el Cor de Cambra del Palau de la Música, o el Cor de Cambra del Conservatori de Girona; també ha dirigit nombrosos conjunts de diversos formats i tallers vocals a Barcelona, Banyoles i Girona, i de gralla a Girona. Forma part des de l’any 2010 de la companyia de teatre musical Cor de Teatre. 

 

ALBERT GARCIA

WhatsApp Image 2021-06-11 at 20.22.34

Comença a tocar a la C. Gegantera de Palamós. Participa a la Festcat amb Quim Soler i Pere Olivé. Entra a l’AMTP (2004) amb l’Enric Canada, Albert Mallorca i Pere Olivé. Fa cursets amb Toni Gadea de perc Àrab, Pedro Estevan p. Antiga, N. Scott Robinson Framedrums, Víctor Pedrol Pandereta catalana, Feliu Ribera Caixa clàssica, Guillem Ballaz Pandero quadrat, Aleix Tobies p. Ibèriques, Marc Pino Caixa clàssica, Josep Martí “Pinyu” Bateria Folk i Andrea Piccioni p. Italiana i Mediterrània. Forma part de Els Gralluts, Els Grallers de Palamós, Ag. Musical La MarSonada, Inxa Lliure!, El Vent de la Bèstia. Organitza des del 2000 el Tu Tries!. Ha col·laborat amb La Criatura Verda, GEA de Percussió de l’AMTP. Classes i tallers a diverses C. Geganteres, a l’AMTP, a l’EMT de Badalona, a les escoles Can Llobet (Calella) Conrad Saló (La Bisbal) i actualment a l’Aulatradi de Salt. 

 

RAMON MANENT

WhatsApp Image 2021-06-10 at 14.56.12

Músic i cantador, nascut a Barcelona l’any 1952, compta amb una llarga trajectòria i una vintena llarga de treballs discogràfics relacionats amb la recuperació i divulgació  del patrimoni musical de tradició oral. Creador i director de les formacions vocals i instrumentals Cantus Firmus, Bitayna, El Tamborí, Els Tranquils, Tres de Xauxa, Tres de Ronda, Cor País Meu, La Mata de Jonc. Impulsor dels festivals de música d’arrel Solc, Rodafolk, Saraus a l Plaça del Pes, Ballabisaura, D’arrel i amb Salero, i de tallers i trobades de cantadors arreu del país. Fundador i director del Cor Indika de L’Escala. Amb el Cor País Meu que dirigeix des del 2001, presenta espectacles de creació pròpia basats en el cant coral popular i moviments escènics. Ha estat professor de flauta de bec a l’Escola de música “El Gavià” de L’Escala, professor de Cant i de Cançó i Polifonia a l’AMTP i a l’AulaTradi de Salt. Ha dirigit l’espectacle Bandera de Catalunya a Bellcaire d’Empordà. Des del 2017 dirigeix  “Els Pastorets” de JM Folch i Torres a L’Escala. https://www.facebook.com/ramon.manent.94

 

SERGI RODRÍGUEZ

WhatsApp Image 2021-06-10 at 14.56.37

Rosinc de neixement, llicenciat en Filosofia per la UdB. Educador social col·legiat amb 30 anys d’experiència en diversos àmbits educatius. Format com a docent de Tècnica Alexander a l’Alexander Technique Centrum Amsterdam, Països Baixos, (1999-2002).  Ha treballat com a professor de veu i Tècnica Alexander en el Grau d’Arts escèniques de l’ERAM (centre adscrit a la Universitat de Girona) i a l’ESMUC.  Ha col·laborat en la publicació del llibre “Introducció a la T. Alexander aplicada a l’àmbit laboral”.Actualment està acabant un màster en Prevenció de Riscos Laborals a la UOC.  És membre de l’associació neerlandesa d’ensenyants de Tècnica Alexander (NeVLAT).

www.posturalia.info

 

JOAN TOMÀS

WhatsApp Image 2021-06-10 at 14.58.40

Contrabaixista i baixista versàtil que domina diferents estils de música, com la música tradicional, el jazz i la música urbana. Estudia a l’Escola de Música de Besalú, a l’Escola Municipal de Música d’Olot, a l’Escola de Música Josep Carbó de Santa Coloma de Farners, a l’Escola de Música Moderna de Girona, al Casino Menestral de Figueres i a l’ESMUC. De contrabaix ha tingut professors com Pere Coma, Josep Quer, Lluís Subiranas, Joan Motera, Manel Vega i Horacio Fumero. Ha tocat en diverses formacions com Stukat del Bolet, Niu, Hora de Joglar, Inxa Impro Quartet i Quintet, Kozama, Romaní, Gats i el Pot Petit.

 

ALBERT MEDINA

WhatsApp Image 2021-06-10 at 14.53.17

Tarragona 1990. Inicia els estudis musicals de gralla l’any 2004 a l’Aula d’Instruments Tradicionals de l’EMM de Tarragona i obté el 2011 la titulació de Músic Instrumentista Tradicional de gralla i tarota de l’AMTP. 

Ha treballat amb diverses orquestres simfòniques i grups de cambra arreu de Països Catalans tant amb la gralla com amb el fagot recalcant l’estrena a l’Auditori de Barcelona del Concert per a Gralla i Orquestra Simfònica d’Elies Espí al juny del 2018. Forma part de la Cobla de la Mitja Lluna i els Grallers La Virolla,amb funcions de direcció musical, arranjador i intèrpret. Ha compaginat els estudis amb la docència en diferents escoles de música tradicional i clàssica.

 

FRANCESC TOMÀS ‘PANXITO’

WhatsApp Image 2021-06-10 at 14.59.26

Professional des de 1980, ha trepitjat escenaris i places d’Europa, Maghrib, Àsia Menor, Extrem Orient i Amèrica del Nord amb projectes com Tercet Treset, La Cobla Mínima, La Portàtil, Clau de Lluna, Rosa Zaragoza, Maria Lafitte, Adolfo Osta, Toni Xuclà, Ernesto Anaya, Randy Weston, María Inés Ochoa, Tlalli, Sa Cobla, Atzawara, La Criatura Verda, Sol i Serena, Xuadit, Chanekes, Inxa Lliure!, Stukat del Bolet, La FidulaHarmònica, Xuriach, Trio Amqbitòkut, Mariachi Semblanza. A banda d’intèrpret cordofonista és glosador, compositor, pedagog i dinamitzador cultural (GirOnaFolc, La Violinada). Ha fet i fa de mestre a l’AMTP, Orfeó Català de Mèxic, Orfeó de Sants, Talleret d’Argelaguer, Casino Menestral de Figueres, Escola de Música de Besalú, Escoles d’estiu de la FESTCAT, a les Jornadas de Cultura Catalana del Museo Nacional de Antropología e Historia de Mèxic DF i a seminaris, cursos i tallers arreu del món. Ha fet de regidor de cultura a Argelaguer. Com a membre de CLAU, SCCL gestiona diversos projectes i és gerent de l’AulaTradi de Salt. 

http://liraindiana.blogspot.com/

 

PEREPAU XIMENIS 

WhatsApp Image 2021-06-10 at 14.58.31

A mitjans dels 80 s’interessa per l’acordió diatònic, instrument que perfecciona amb Antoine Denize, Alain Floutard, Antonio Rivas, Mario Salvi, Norbert Pignol, Stephane Milleret. Ha participat en el moviment de la Nova Cançó, en la reproposta Folc (Clau de Lluna) i la Fusió (Atzawara) la Poesia (LAI) i la Performans (Noel Tatu), girant amb la música per Països Catalans, Espanya, Magrib, Europa i les Amèriques. Ha col·laborat entre d’altres amb Maties Mazarico, Paco Viciana, Marcel Casellas, Toni Xuclà, Jordi Molina, Josep Maria Ribelles, Sara Parés. Toca amb La Criatura Verda, LAI, Brunzit i Alenar. Compositor guardonat i pedagog, ha publicat materials didàctics per a l’acordió diatònic, impartint tallers i cursos. Des del 95 és professor de l’AMTP, coordinant la seu gironina des del 2005 . Ara col·labora amb l’Aulatradi de Salt. diatonic.cat

 

L’EQUIP DE GESTIÓ

Gerent: Guillem Ballaz (gerent)

Secretari acadèmic: Francesc Tomàs 

Coordinació: PerePau Ximenis 

Community manager: Ariadna Ruiz 

Comptabilitat: Genís Tomàs 

Gestió laboral: Col·lectiu Ronda 

Deixa un comentari